La Kemista – Tips på skönhetsprodukter från en superkänslig kemist

När jag var liten hade jag excem. Både armveck och knäveck var helt täckta av sårkorpor – de kliade och blödde. Det var fruktansvärt. När jag äntligen kom i puberteten så försvann de mesta av sårskorporna, men min hy är och förblir otroligt torr och otroligt känslig. Cliniques kräm för mycket känslig hy gör ONT att använda, så illa är det. Så jag har helt enkelt fått experimentera mig fram. Att jag även har en masters i medicinsk kemi har hjälpt, men det har mest varit personliga experiment som kommit fram till lösningen på problemet. Jag tänkte att jag delar med mig av ett gammalt blogginlägg som jag skrev för ett tag sedan! Kanske kan det hjälpa någon?

..::::..

Okej, så det som jag främst undviker är de ämnen som kommer från kemi- och petroliumindustrins biprodukter. Alltså sånt som stoppats in under femtiotalet och framåt.

Värst är Sulfater. Natriumsulfater osv är riktigt TUNG rengöring som tvättar bort precis ALLT på kroppen och man blir snustorr. Kroppens egna skyddande ämnen och fetter tvättas även dom bort. Alla fettproducerande körtlar får en kemisk omgång. Anledningen till att man använder sulfater är för att de löddrar.

I produkter heter de: Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate och liknande på innehållsförteckningen. När man börjar läsa innehållsförteckningar blir allt som heter något med “sulphate” väldigt svårt att undvika. Till och med i tandkräm…
Den andra saken som jag själv undviker är silikonoljor och paraffin. Dessa är även de biprodukter från petroleumindustrier och är riktigt “tunga” fetter. I produkter används de för att återfetta efter användning av sulfater, och det blir en ond cirkel. Silikonoljor har många namn, men har alltid “-one” i namnet. Till exempel Trimethicone. Paraffinum liquidum är en paraffinvariant. Finns i nästan alla krämer.
Det finns såklart MASSOR med andra ämnen att se upp med. Läs boken “Badskumt” om du vill veta mer!
På hälsokostbutiker finns produkter som är fria från många läskiga ämnen. Gillar du att experimentera med nya produkter så finns det hur mycket som helst att välja bland! Jag själv är dock rätt lat så lösningen som jag kör med är: använd inte saker på kroppen som du inte kan äta. 
..::::..
Nedan tänkte jag att jag skriver hur jag gör. Men jag har testat mig fram till de här strategierna, så de passar så klart inte alla typer. Jag har till exempel MYCKET torr hud, och väldigt fett hår. Om man vill testa en massa olika saker själv så är den här sidan jättebra: http://www.nopoo.se
——-La Kemista-guiden: ——–
Schampoo – I schampoo finns sulfater och i balsam silikoner. Silikoner är omöjliga att få bort på naturlig väg, så man måste först använda schampoo en sista gång. Sen kan man köra så här:
Ta en matsked bikarbonat i en burk och blanda ut med lite vatten till en sörja. Häll över hårbotten. Massera in försiktigt, men bara i hårbotten. Inget behövs i hårlängderna. Det kan kännas lite löddrigt (en kemisk reaktion som kallas Saponification – fett + ett basiskt ämne = tvål). Skölj sedan ur noga. När du tror att du är klar, kör lika länge igen.
—–
Balsam – När du kommer ur duschen, blanda 1 del äppelcidervinäger och 10 delar kallt vatten. Häll över håret (jag häller i det i handfatet och doppar hela huvudet..). Skölj INTE ur. Vinägerlukten försvinner när håret torkar. (man använder en syra för att motverka det basiska från förut.) Lämnar håret blankt och fint
—–
Jag behöver numer inte tvätta håret mer än max en gång i veckan, och har inte använt schampoo på fem år. Kolla även upp “balsam metoden” på nätet om du inte vill köra lika extremt som jag!
OBS! Jag sköljer ju så klart ur håret med enbart vatten ett par gånger i veckan när jag varit och svettats på gymet! Svett är ju vattenlösligt så det funkar fint.
Photo on 13-07-2016 at 10.15

Mitt hår idag. Inte direkt en affisch för optimalt svall just nu.. Men sanningen är att det är, tja jag vet inte, två månader kanske, sedan jag sist tvättade håret med bikarbonat. Mitt hår känns helt fantastiskt mjukt. Innan sommaren kör jag alltid en period utan att tvätta innan det är dags för saltvattenbadande och starka solstrålar.

Tvål – Tvål. 🙂 Alltså en gammaldags kaktvål utan sulfater. Löddrar inte lika mycket som nyare produkter, men tvättar rent utan problem. Jag är supertorr så använder bara tvål på händerna, fötterna och under armarna.
 —–
Duscholja – jag använder en olja och en tvättlapp för att tvätta rent kroppen och ansiktet. Jag kör oliv eller kokosfett. Perfekt. Ingen bodylotion behövs. Olivolja blandat med socker är en ljuvlig scrub. (kom ihåg att hälla diskmedel i avloppet efter duschen så att det inte fettar ihop sig)
—–
Kräm – Är jag torr (alltså typ jämt, men oftast under vintern) smörjer jag in kroppen ändå. Alltid kokosfett. Man blir mjuk och len, och det skyddar även mot solskador. I ansiktet tar jag alltid lite argan-olja först (finns på hälsokosten) som typ ett serum, och sedan  50-50 kokosfett och 99% aloe vera gel.
—–
Nattkräm, ibland – lika delar olivolja, aloe vera gel och äppelcidervinäger. Lämnar ansiktet mjukt som en babyröv.
Photo on 13-07-2016 at 10.13 #2

Som sagt, inte direkt en affisch för att gå utan produkter med tanke på hur lite jag sover just nu.. Men som gammalt excem-barn är jag supernöjd att inte vara torr. Och rynkorna håller sig is schack än så länge.. jag är ju trots allt trettiotvå (och ett halvt!) 🙂

Tandkräm – kokosfett, bikarbonat och pepparmintolja. Mums! Och inga plågsamma munsår från sulfatet. (OBS. Äter du kolhydrater kan du kanske behöva en starkare tandkräm. Jag är LCHFare och har även jättebra tänder utan några problem, så jag vet inte.. Men ta så lite du kommer undan med för att skydda munnens flora)
 —–
Deo – Jag har köpt en deodorant utan aluminium på hälsokosten av märket Jasön. Vet inte om den följer min regel om at kunna äta den, men jag svettas rätt mycket så får kompromissa för allas trevnad..
 —–
Smink – Eftersom jag inte har några finnar eller sånt nu när jag kör så här så målar jag bara ögonen om jag sminkar mig. Det försvinner lätt med kokosfett och varmvatten.
 —–
Jag har alltid en burk kokosfett med mig att smörja in händer o dyl med när det behövs.
Det är allt.
Ingen mer torr hy, ingen mer oro över alla konstiga ämnen.
Värt att prova! Men kom ihåg att det kan ta ett tag för håret att vänja sig av vid schampoo, så håret kan vara extra fett i en vecka eller så.
Extra bonus: Förutom att man går igenom typ en liter kokosfett per månad så är min skönhetsbudget typ noll!

3 thoughts on “La Kemista – Tips på skönhetsprodukter från en superkänslig kemist

  1. Pingback: La Kemista 2 – Litet deo-experiment – Dr L. Therese Bergendahl

  2. Pingback: Kanelbullemetoden – Dr L. Therese Bergendahl

  3. Pingback: A-vitamin – Del 1 | L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s