A-vitamin – Del 1

Nä hörrni – jag tror det är dags för lite hardcore-kemi-nörderi!

Ok, så jag är intresserad av skönhet. Alltså det låter ju bara så sjukt… “skönhet”.. Vad jag menar är mer “utseende”.. Hmm.. Låter värre! Men så här – Jag tycker det är superintressant att se hur mitt utseende påverkas av saker jag gör. Det kan vara saker som påverkar från utsidan – som att kleta, pilla och massera – eller saker som påverkar från insidan –  som mat, träning och sömn. Utan tvekan så är ens utseende till allra största del beroende av det som försegår på insidan av kroppen.. Men har det någonsin stoppat någon från att tycka det är skitkul att pilla, kleta och sminka? Nä.

Så vi får låtsas at vi redan gör allt vi kan för att äta, träna och sova bra. (Martina Johansson har precis skrivit en kick-ass serie om skönhet från en biohackares perspektiv! Läs den! LÄNK)

I grunden är jag ytterst skeptisk till mirakelkrämer. Jag är dessutom övertygad om att vi alla kletar och pillar alldeles för mycket! Så för en 8 år sedan ungefär så slutade jag med ALLA kommersiella produkter. Jag menar verkligen ALLT – tvättade håret med bakpulver, gjorde olika äppelcider vinäger sköljningar och hade olika ätbara oljor att smörja in mig med. Jag skrev om det för ett tag sedan i det här inlägget.

Jag följer fortfarande det upplägget i det stora hela, men jag har gjort några ändringar, så jag ska skriva ett uppdaterat inlägg om det här snart. Den största ändringen är att jag under de senaste året har försökt låta huden vara ifred så mycket som möjligt – inga oljor alls!

Något som jag fortfarande använder mig av är mitt lilla, typ, mantra att:

“ingenting smörjs på huden som jag inte kan äta”

Med den lilla disclaimern ur vägen så kör vi igång. Planen för de kommande inläggen blir att fokusera på en trendkemikalie i skönhetsbranschen -nämligen A-vitamin:

Retinol_3D_balls

Jag har nyligen upptäckt (är förmodligen typ 15 år sen på bollen här, men ändå) att A-vitaminkrämer har gått från att vara specialistkräm för att behandla acne och solskador, till att finnas med som ingrediens i en hel massa olika hudvårdsprodukter!  Jag är som sagt mycket skeptisk till de flesta mirakelingredienser så jag bestämde mig för att göra det enda rimliga – se vad vetenskapsliteraturen säger och, såklart, experimentera på mig själv!

I nästa inlägg ska vi se vad litteraturen säger om A-vitamin!

Så djävulskt rafflande… 😉

1 thought on “A-vitamin – Del 1

  1. Pingback: A-vitamin – Del 2 | L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s