A-vitamin – Del 2

(Länk till Del 1 här)

Ok, så dags att kolla vad vetenskapslitteraturen säger om A-vitamin som ingrediens i skönhetsprodukter! Är det verkligen en mirakelingrediens?

När man använder A-vitamin i krämer så brukar man kalla molekylen för Retinol. Det är det kemiska smeknamnet på själva molekylen så vi kör med det. (inom kemin använder man ofta smeknamn för större molekyler eller molekyler som är väldigt vanliga. “Retinol” är helt enkelt lite lättare att säga än “(2E,4E,6E,8E)-3,7-Dimetyl-9-(2,6,6-trimetyl-1-cyklohexen-1-yl)-2,4,6,8-nonatetraen-1-ol” – som är det riktiga namnet)

Retinol_3D_balls

Skönhetsprodukter som innehåller retinol brukar ofta ha skrivet på förpakningen om hur fantastiskt retinol är för att föryngra huden. De är snabba på att poängtera att det faktiskt finns vetenskapliga bevis på hur otroligt det här ämnet är!

Men ni vet hur det är – vetenskapliga fakta kan extremt överdrivna i många fall, och ibland helt snedvridna. Speciellt inom en sån lukrativ branch som skönhet och hudvård! Hudvårdsbranchen är verkligen en guldgruva (Kolla bara på Löwengrip!)

Ta kollagen som exempel. Jag vet inte hur många krämer jag sett som innehåller kollagen. Och, visst är kollagen fantastisk för huden – det är sant! – men hur mycket du än kletar på så kan det inte tas upp genom huden. Du måste ÄTA kollagen om det ska ha föryngrande effekt

 Retinol då? Ja själva molekylen är rätt liten och fettlöslig, så, i teorin, skulle den nog kunna tas upp av huden. Men jag var ändå lite skeptisk.. Dags att dyka ner i litteraturen!

Vad säger då vetenskapslitteraturen om Retinol?

Först och främst så är ju retinol ett vitamin och det är absolut livsviktigt. Det hörs på namnet. Om något klassas som “vitamin” så betyder det att det är ett ämne som vi MÅSTE få i oss för att våra kroppar ska fungera normalt (1)

Kroppen kan inte tillverka retinol själv. Retinol – och alla dess syskon som bildas i kroppen efter att du ätit det – är med i en hel hög med viktiga processer. Inte minst för synen, för full funktion och utveckling av ett embryo, utveckling och tillväxt och inflammationsmekanismer och uppbygnad av strukturer som fibrer i hud och hår. Det är den här sista delen – att retinol är jätteviktigt för att bygga upp strukturen på hudceller -som gör ämnet så intressant för hudvårdsindustrin. (2)

Så det är värt att se till att man äter ordentligt med retinol om man är hudvårdsnörd. Rent retinol, alltså A-vitamin, finns bara i produkter från djur. Bra källor inkluderar kött, ost, ägg, lever och fet fisk. I det fall man inte vill äta djur kan kroppen också tillverka retinol från betakaroten i växter. Men tyvärr vet man inte hur bra kroppen är på att göra retinol från betakaroten, men en rekomendation är att se till att man äter mycket fett samtidigt som man äter betakaroten, eftersom A-vitamin är fettlösligt. Gula, röda och gröna växter innehåller betakaroten. Vad man däremot inte ska göra är att äta A-vitamintillskott om man inte har grav brist. Att tillföra rent A-vitamintilskott kan eventuellt leda till högre dödlighet (3)

Men om man tar det utifrån då?

Först och främst borde jag nog skrivit om åldrande av huden generellt…. Men det är ett rätt torrt ämne, och så djävla svårt att svårt att skriva om biologiska strukturer, celler och receptorer utan att det blir en biologibok. Men det som kan vara bra att veta när det gäller huden, är att åldrande i sig innebär att en hel mängd olika mekanismer (hudens blodflöde, tjocklek, elasticitet, förmåga att tillverka D-vitamin osv) slutar fungera som de ska. Många av de här mekanismerna har att göra med att man får färre, och sämre, kollagenfiber i huden.

Det är tillverkningen och nedbrytningen av kollagenfibrer – alltså själva byggnadsställningen i hudcellen – som man försöker påverka genom att smörja in sig med retinol. Man ger kollagenfabriken en liten boost! Teoretiskt sett så borde insmörjning med retinol innebära att huden också får hjälp att bryta ner gamla kollagenfibrer och bygga nya fina (4)

Den äldsta gedigna studie jag hittade var från 1984, och redan då visade forskarna att applicering av retinol hjälpte mot uttunnande av huden och ocskå startade produktionen av keratinocyter, alltså hudceller –  själva grunden i stabil hy (5)

I en studie från 1998 gjordes den första kliniska försöket. Efter 12 veckor av insmörjning med en kräm med 1% retinol, såg forskarna en förbättring i fina linjer både hos patienter med solskadad hy och med hy som åldrats “vanligt” (6) 

Ytterligare en studie på ett gäng (53stycken) 80åringar visade att applicering av 1% retinolkräm dagligen under sju dagar ökade kollagensyntesen i huden i vävnadsprover. På 80 åringar! Spännande! (7) 

Slutligen så hittade jag en riktigt bra övergripande artikel som går igenom litteraturen om både retinol och alla retinols olika syskon, både syntetiska och från naturliga källor, och hur de kan hjälpa mot tecken på åldrande. Den är referens (4) i referenslistan.

Det råder helt enkelt inga tvivel om att insmörjning med retinol fungerar och kan behandla effekterna av hyns åldrande! 

..::..

Här vill jag göra en liten instickare och påminna om att A-vitamintilskott eventuellt kan påverka hälsan och leda till högre dödlighet, som jag skrev om ovanför. Kom ihåg att mycket av det du smörjer på huden går in i blodet! Ingen av studierna jag läst såg man att någon fick för höga A-vitaminnivåer, men måste vara försiktig. Det är aldrig bra  med överdriven konsumtion av varken mat eller skönhetsprodukter! Mer om det i nästa inlägg.

..::

Man vet egentligen inte vad själva mekanismen för retinols effekt faktiskt är. Så fungerar bilogi ofta! Alla biologiska processer är otroligt komplicerade och länkade till varandra. Man får helt enkelt göra ett experiment, kolla på vad som händer och försöka lista ut den biologiska mekanismen. Allt vi har är observationer.  Kollar man upp alla observationer som gjorts i olika studier så ser man att insmörjning med retinol leder till tre effekter:

1, Skyndar på uppbyggandet byggandet av det yttersta hudlagret som ger tjockare och stabilare hy.

2, Gör det yttersta hudlagret met kompakt och alltså mindre känsligt.

3, Hjälper till att tillverka glukosaminoglukaner. De är molekyler som används som smörjmedel i kroppen (en annan trend-molekyl i hudvårdsvärlden Hyaluronsyra är en sån molekyl till exempel) och håller huden elastisk.

Det finns dock ett problem med retinol – det är sjukt instabilt. Det förstörs lätt av både ljus och luft. Man har försökt tillverka stabilare varianter i labb – visst finns potential , men inga som har gått igenom kliniska försök på människor ännu.

I nästa rafflande uppföljare skriver jag om senaste månadens självexperiment med Retinol! – hur gjorde jag?

Referenser:

(1) A. Sommer, J. of Nutrition, 2008, 10, 1835

(2) T. Roos et al., Pharmacol. Rev. 1998, 50, 315

(3) G. Bjelakovic et al., JAMA, 2007, 297, 842

(4) S. Mukherjee et al., Clin Interv Aging, 2006, 1, 327

(5) S. Rolewski, Dermatol Nurs, 2003, 15, 447

(6) C. Pierard-Franchimont, Skin Res Technolo, 1998, 4, 237

(7) J. Varani, J Invest Dermatol, 2000, 114, 480

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s