Helgtankar om hållbarhet

En väninna till mig skrev ett så klokt inlägg på Instagram i veckan:

Screenshot 2019-05-24 at 08.01.08

20 (TJUGO!!) kronor för en T-shirt.. Det KAN helt enkelt inte vara hållbart.

Som kemist är jag smärtsamt medveten om hur otroligt giftig modeindustrin är, och hur mycket den förorenar miljön. Förutom alla växtmedel som behövs för att driva upp växter som ger fiber till kläder – eller alla kemiska processer involverade i att göra syntetiska fibrer – så färgar eller bleker man gärna tygerna. Både blekmedel och färgpigment är megagiftiga!! Jag kan skriva massor om det, om någon är intresserad.

Hur som helst så är tillverkningen av kläder en riktig miljöbov. Och då har jag inte ens nämnt effekten på alla människor som jobbar i den här industrin!

Så vad kan man göra då?

S:L:U:T:A::S:H:O:P:P:A

Sluta köpa kläder. Använd det du har. Laga! Sy om!

Jag svärmar väldigt för ett gammaldags sätt att leva, och hållbarhet är en av de största anledningarna. Stoppa dina strumpor. Ät upp dina matrester. Var rädd om dina saker.

Men om man måste köpa något nytt då? Jo:

  • Köp kläder tillverkade inom EU. Här har vi mer strikta regler för kemikalieanvändning över lag än till exempel i Indien (FunFact: jag arbetar som säkerhetstestare för sådana här kemikalier innan de (eventuellt) blir tillåtna)
  • Köp ekologiskt om du kan
  • Köp second hand! – men fokusera då på naturfibrer. Ju mer man tvättar syntetiska tyger, ju mer små plastfibrer avger de i avloppet.
  • Köp så bra kvalitet som du har råd med. Kolla på sömmar och mönsterpassning, köp saker utan tryck (ett coolt tryck är dyrt – det innebär ofta att plaggets tyg har sämre kvalitet) och så vidare.

Fashion+&+Microfibers+in+the+oceans

Här är en länk till en bra sida med mer info (bilden ovan är från den sidan)!

En liten disclaimer: Jag vet att hela listan här ovan är ett gäng pekpinnar. För det känns ju ibland som om att hela ansvaret är på OSS, enskilda individer! Vi måste ta tag i det själva och försöka rädda miljön, när det i själva verket borde komma från politikerna! Koldioxidutsläpp och föroreningar från olika industrier måste kontrolleras!  Jag har ju skrivit (TJATAT?) förut (här till exempel) om hur skeptisk jag  är till dagens miljöpolitik. Fokuset är så smalt och så individinriktat – ät mindre kött / flyg mindre / etc. Alla direktiv man får utan att någon ens nämner dagens konsumtionshets! Stora industrier, så som modeindustrin, får hålla på bäst de vill…

Aja, hur som helst!

Låt oss alla göra det vi kan, och framför allt tänka till och inte bara blinda följa massan och shoppa T-shirts för 20 spänn som används tre gånger..

Nu är det färdig-rutet! 😀

xT

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s