Funderingar om hållbarhet

UnderbaraClara skrev ett så fantastiskt bra inlägg om miljödebatten i veckan och jag blev riktigt glad!

Det är så oerhört befriande att se någon med så mycket inflytande som henne ta upp en del uppenbara problem med klimatdebatten! Främst håller jag med henne om att media just nu verkar hoppa från ena trenden till den andra, om allt från veganism till miljövänligt flygbränsle, och till och med de mest respektingivande dagstidningarna skriver artiklar som förvandlas till ren klickjounalistik! Man skammar människor som bor “på landet” för att de kör stora diesel-bilar, trots att de samtidigt kanske driver ett småskaligt jordbruk eller arbetar med vind- och vattenkraft.

Det som kan saknas i debatten om klimatet är en djupare analys där man tänker på problemets komplexitet.

Jag är väldigt skeptisk till den oerhörda pressen på individer att dra ner på sin köttkonsumtion som verkar vara trendigt just nu. Självklart bidrar djuruppfödning av köttdjur till koldioxidutsläppen! Men enligt USAs Environmental Protection Agency bidrar uppfödningen av köttdjur i USA för 3.9% av de totala koldioxidutsläppen i landet, medans transportsektorn bidrar 28% och industrisektorn stod för 22%. Om hela jordens befolkning bytte till vegankost skulle vi drar ner på 0.8% av våra totala koldioxidutsläpp. 

Att sätta ett sånt relativt stort fokus på en liten del av de totala utsläppen tycker jag känns underligt. Speciellt att fokusera så mycket på en fråga som lägger allt ansvar på individer, som ju vårt val av mat gör. Jag tycker inte politiker ska kunna komma undan så lätt! Både transportsektorn och industrisektorn behöver motiveras mycket mer till att byta till klimatsmartare alternativ, vilket rimligtvis borde vara den absoluta huvudfrågan! (den här krönikan av Ulrika Knutsson i ämnet är bra)

När det gäller mat så tycker jag överlag att vegetarianer och veganer är fantastiska. De har gått ett steg längre än de flesta andra och har inte bara tänkt över sitt val av mat, utan också agerat! Det kan inte vara annat än positivt.

Jag har också tänkt över mitt val av mat och bestämt mig för att inte sluta äta kött, eftersom jag är övertygad av att köttätning är nyttigt och kan vara hållbart.

Mina egna tankar kring köttätandes vara eller inte vara landar ofta i att det kan saknas en mer djupare analys. Jag är mest oroad av två saker:

1 –   Näringen.

Djurprodukter är den i särklass mest näringstäta födan du kan äta(näringstäthetskalkyl från livsmedelverket). Att få ihop en bra näringsprofil från växtföda är inte det lättaste och kräver ett brett spektrum av olika växter. Att få i sig sina dagliga summa kalorier från växtbaserad mat är inga problem (och har ett lågt koldioxidavtryck) men sitt totala näringsbehov är en annan femma. Självklart ska man få välja att äta bara växtbaserat om man vill det! Men..

Vilka långtgående konsekvenser har det på befolkningen om vi tar bort alla djurprodukter?

2 – Ekosystemet.

Mycket av världens ytor kan inte odlas på, men kan fortfarande användas som betesmark. Men låt oss säga att frågan var så enkel som antingen kött eller växter på en yta: Ska vi då verkligen fokusera på att ta bort åkrar med betande kor, om alternativet är att istället plöja upp jorden, plantera en mono-kultur av valfri gröda, se till att ta död på alla skadedjur (insekter, råttor, sorkar, harar – tiotusentals liv), alla svampväxter, allt ogräs, och sedan gödsla med konstgödsel?

Vilka långtgående konsekvenser har den typen av jordbruk på vår natur och vår biologiska mångfald?

(Den här artikeln från naturvårdsverket får en att tänka till)

..::..

Jag funderar på om vi, och framför allt våra politiker, istället för att fokusera på en sak (bort med kött!!) när det gäller vår mat, istället kanske kunde fokusera mer på att försöka stötta gårdar med fin djurhållning eller skynda på forskning och utveckling av bättre bekämpningsmedel?

Om vi alla dessutom försöker stötta lokala producenter så drar vi också ner vårt bidrag till transportsektorns koldioxidutsläpp. Kanske några ägg från granngården kan vara ett bättre val än en sydamerikans mango? Då kan vi slåss mot klimatförändringar på en bredare front.

Kanske vi till och med (chockerande!) kunde försöka fokusera på, och stötta, lokalproducerade varor och tjänster överlag?

Vilka långtgående konsekvenser skulle det ha om alla slutade köpa sprillans nya saker/kläder/mat tillverkade på andra sidan jorden till exempel?

Så här tänker jag i alla fall.. Hur tänker du?

//T

1 thought on “Funderingar om hållbarhet

  1. Pingback: Helgtankar om hållbarhet | L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s