Kipper!

Åt världens godaste helgfrukost! Nämligen KIPPERS – rökta strömmingar. Så himla gulligt namn också – Kipper.

Jo, jag vet att rökt strömming borde kallas böckling på svenska, men en kipper är lite annorlunda eftersom den är kallrökt. Böcklingen är också riktigt god så klart, med det är något speciellt med färsk kipper nystekt i sjuka mängder smör..

Jag svärmar väldigt för en gammeldags kost på alla sätt och vis och just strömming är ju en klassiker! Min farmor har berättat att strömmingen under en tid inte var ransonerad och hon ofta fick en slant av sin mamma för att springa ner till bryggan på morgonen och köpa så mycket hon kunde innan det tog slut. Nästan varenda en av mina favoriträtter inkluderar strömming och min absoluta favorit alla kategorier är stekt inlagd strömming. Alltså, dra åt helvete va gott..

Kipper är i alla fall en traditionell frukosträtt här i Storbritannien, som gärna serveras med ett stekt eller pocherat ägg. Speciellt under 1700- och 1800-talet – den viktorianska eran – var strömming mycket viktig, och i en forskningsartikel om livet under mitten av den här eran (länk här) kan man läsa:

The herring was one of the most important fish in the Victorian urban diet; fresh in the autumn, winter and spring; dried and salted (red herring) or pickled/soused all year round.

Nu är väl inte det urbana 1800-talssamhället direkt känt som en plats med fantastisk hälsa.. Man ser snarare inre bilder av sotiga kullerstensgränder fulla med skitiga hostande barn och en medellivslängd på typ 50 år… Men faktum är att 1800-talsmänniska levde längre än vad vi gör idag! Så länge man överlevde den livsfarliga barndomen vill säga… Utan vara sig vacciner eller antibiotika så dog barn som flugor, speciellt i de tätbefolkade städerna.

Men överlevde man sin barndom så hade man, enligt författaren av artikeln, hela  90% lägre risk för att utveckla cancer, demens och hjärtkärlsjukdom än vad vi har idag! Mycket av det tror den här forskaren har att göra med maten. Till och med i städerna åt de fattiga mycket fet fisk och ägg, som var billigt, och hade tillgång till färska grönsaker, rotfrukter och frukter i och med snabba tågtransporter från landsbygden. Man åt såklart även fullkorn och stärkelse, men ingenting var processat eller odlat med bekämpningsmedel.

Inte före det raffinerade sockrets intåg i slutet på 1800-talet började det gå utför..

Hursomhelst, rökt strömming kan mycket väl vara min nya frukostfavorit! Förutom att den är sagolikt god är den också lokalt fiskad i atlanten här utanför den skotska kusten och den är dessutom riktigt billig från min lokala lilla affär. Tummen upp helt enkelt.

Gamaldags käk vinner!!

//T

Ps – i den här länkade artikeln kan man läsa mer om det fantastiska näringsinnehållet i atlantströmming

In short, the majority of even the poorest mid-Victorians lived well, despite all their disadvantages and what we would now consider discomforts. Those that survived the perils of childbirth and infancy lived as long as we do, and were healthier while they were alive their prolonged good health was due to their high levels of physical activity, and as a consequence, how and what they ate. We could learn a good deal from them — Citat från den här artikeln

kipper.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s