Tror en kvantkemist på attraktionslagen?

Japp, jag är ett stort fan av attraktionslagen! Så. Bloginlägg klart. 🙂

Okej, first things first. Attraktionslagen är alltså den där flummiga lagen om att dina tankar typ “attraherar” ditt drömscenario. Bara du tänker att du tänker positivt, och VET att du kommer få den där nya röda sportbilen, så kommer universum leverera den till dig!! Lovar!!

Haha, nä.

Så funkar det ju inte riktigt. När man läser saker som boken “The Secret” eller olika hemsidor där de talar om attraktionslagen (Googla “Law of Attraction” – här finns massvis med flum) så verkar fokuset ligga på att du kan forma värden omkring dig med ditt eget medvetande. Positiva tankar attraherar positiva saker i ditt liv. Många attraktionslagsanhängare använder faktiskt koncept från kvantmekaniken för att förklara hur det ligger till. Har du till exempel hört talas om Schrödingers katt?

Screen Shot 2016-05-17 at 12.01.33

Schrödingers Katt är ett tankeexperiment där en katt blir instängd i en låda tillsammans med en radioaktiv substans som kan döda den när som helst. Det innebär att du inte vet om katten är död eller inte, innan du tittat i lådan. Om katten hade befunnit sig i kvantvärlden – alltså nere på storleksordningen av elektroner och mindre kvantpartiklar – så hade man kunnat säga att katten är BÅDE död och levande på samma gång, innan någon kollar. Det är helt sant,och vetenskapligt bevisat! En elektron kan vara på många ställen samtidigt – innan du observerar den. Men så fort du observerar den, alltså typ försöker mäta vart den är någonstans så kommer den vara just där du mäter, och ingen annan stans.

Och det är här det blir fel.

Det är nämligen många som säger att om du kan välja att observera positiva saker, som till exempel en löneförhöjning, så kommer din värld att automatiskt bli sån, precis så som elektronen befinner sig precis där du råkar stå och mäta den. Men inte behöver jag skriva mer om kvantmekanik för att visa hur absurt det blir om man drar paralleller mellan kvantvärlden och världen av den storleksordningen vi lever och upplever?! Först och främst så är katten antingen levande eller död i vår värld. Det finns ingen vetenskaplig eller matematisk anledning att den skulle vara både och (men det är ju en roligt filosofitanke!)

Och varför skulle just din löneförhöjning vara ett bestämt stadie som du kan välja att manifestera genom att tänka på det? Jag väljer att “mäta” löneförhöjning, och då kommer jag få uppleva löneförhöjning! Varför skulle just dina tankar vara starkare än , till exempel din chefs (som tycker att du varit lite väl flummig på sistone som bara suttit och fantiserat om en röd sportbil i ett hörn och inte vill ge dig löneförhöjning)?  Nej, självklart kan det inte fungera så.

Men jag skrev ju att jag var ett fan!

Jag är absolut ett fan. Ett fan av det faktum att mina tankar styr mina beteenden. Om jag drömmer om att få ett forskningsanslag och väljer att fokusera positivt på det anslaget, vad händer då? Kommer mina tankar styra universum att manifestera det

Screen Shot 2016-05-17 at 12.08.01

Djävlar! Nu manifesterade jag aldeles för mycket rödvin igen!

åt mig? Knappast. Men kanske jag känner lite spänning och inspiration? Kanske jag har hjärnan på helspänn när jag läser vetenskapliga studier, och försöker se nya idéer? Kanske spänningen motiverar mig till att lägga lite extra tid på min anslagsansökan? Och kanske får mina positiva tankar mig att vara mer självsäker? Kanske jag manifesterar ett forskningsanslag till slut! Helt på egen hand och utan övertro på att universum skulle fixa det åt mig.

Vad tror du?

 

4 thoughts on “Tror en kvantkemist på attraktionslagen?

  1. Pingback: Attraktionslagen och empati – Dr L. Therese Bergendahl

  2. Pingback: Artikeltips och dubbelgrädde – Dr L. Therese Bergendahl

  3. Pingback: Nu blev det så där fel igen! – Dr L. Therese Bergendahl

  4. Pingback: Ute ur sjukstugan beväpnad med pinfärsk EUREKA-tanke – Dr L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s