Att bli som de man umgås med

Det finns en hel uppsjö av olika självhjälps-gurus som hävdar att “du blir som de fem personer du umgås mest med”. Det låter väldigt logiskt så klart. Att man beter sig som sin egen sociala lilla grupp – vara sig det är vänner, familj eller kollegor. Klart att man jobbar bättre och blir mer motiverad om man jobbar i en grupp med motiverade och drivna människor! Faktum är att det inte bara är logiskt, utan också har visats i många psykologistudier. Man blir som man umgås!

Men vissa verkar hävda att man ska använda den här principen för att göra sig av med vänner som inte är på det sätt som man själv vill vara. För att de liksom inte ska dra ner en, typ.

Screen Shot 2017-11-05 at 07.45.27

Det här vet jag inte riktigt om jag håller med om… Jag menar -mitt livs största kärlek är till exempel inte alls som jag själv! Han har många pessimistiska och cyniska drag (som jag gärna driver med så klart) som då skulle vara farliga för mig och hindra mig från att nå mina mål?

Och min chef och mina kollegor på drömjobbet mitt är väl inte direkt så där superdrivna och är också mycket mindre positiva än jag kanske skulle vilja..

Och jag känner att mina bröders inställning inte riktigt ligger i linje med mina nuvarande mål..

Nä, det blir absurt om man drar det här till sin spets. För de fem personer man umgås mest med är ju sådana som man ofta inte kan (eller ens vill) göra sig av med.  Människor som man älskar! Asså, missförstå mig rätt –  klart att man ska göra sig av med och sluta ty sig till sk vänner som aktivt är missunsamma och får en att faktiskt må dåligt!

Hmm det låter som om mina åsikter är lite luddiga här?… Det är sant att vi blir som de vi umgås med, men det är samtidigt löjligt att vi skulle använda det som en anledning till att börja göra oss ovänner med var och varannan familjemedlem och kollega. Va ska man då göra?!

Men det är nu det blir intressant – Jag tror nämligen att de här självhjälpsgurusarna kanske inte alltid tänker på all den information och inspiration vi får från kultur och medier! Tänk efter vilka det är du “umgås med” och låter dig påverkas mest av, inklusive de du ser i filmer eller på sociala medier. Som exempel så har jag en kollega som inte tycker om mig särkilt mycket, och visar det. Henne har jag slutat bry mig om och tänka på om jag inte måste. Men däremot så följer jag en kvinna på instagram som jag är superimponerad av. ALLT hon gör får mig att tänka en extra gång. Hon tar upp mycket plats i min hjärna!

Och det är här jag tror att vi måste börja rensa upp. Rensa upp bland de personer som man låter sig påverkas av. Följer man någon på snap som man tycker är kool, men är en skitstövel? Tycker man om att se på filmer med karaktärer som beter sig illa eller är väldigt ytliga? Kanske man ska tänka till en extra gång och komma ihåg att man faktiskt blir mer påverkad av sånt här än man tror! Kanske vore det en ide att censurera sig själv lite, beroende på vad för känslor man liksom vill ta in just nu? (och innan du blir upprörd här – jag är långt ifrån den första att ha sådana tankar. Filosofen Platon själv hävdade att all konst borde censureras kraftigt och att det var dåtidens konstnärers och poeters skyldighet att bara tillverka vackra saker som lugnar själen, eftersom människor påverkas så starkt av konst och kultur)(jag och Platon är ju så himla tajta asså)

platonsminipenis

Den här bilden dök upp när jag bildgooglade Platon?! Spänstiga Spartaner värmer upp, helt oblyga med sina minpenisar och äppeltuttar. Fin ändå, med coola tjejer som retas lite (angående minipenisen?)

Det roliga börjar när man börjar använda det här liksom baklänges! Alltså att man börjar vara noga med vad man väljer att ta in, beroende på hur man vill att det ska påverka en själv. Underbaraclara skriver så fint om det här, att hon ofta låtsas vara någon annan – någon som inspirerar henne när hon har ett jobbigt uppdrag. Jag själv använder en liknande variant, där jag till exempel bara kollar på inspirerande TV serier och läser böcker om coola människor – sånna som jag vill vara – för att hålla ångan uppe inom olika projekt. Det fungerar riktigt bra!

Prova själv och se om det fungerar på dig! Var riktigt kräsen!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s