Koll på magen?

I natt kom en ny studie ut i den kanske mest prestigefyllda vetenskapliga tidskriften vi har – Nature. Human gut microbes impact host serum metabolome and insulin sensitivity (LÄNK) Den är väldigt intressant för oss som är intresserade av kost och hälsa, och jag tänkte att jag går igenom studien lite här.

..::::..

Alla vet säkert att det är väldigt viktigt att hålla koll på magen och vara snäll med de magbakterier som bor i vårt matsmältningssystem. Om inte annat har vi ju sett all reklam med vackra kvinnor som skrattande äter yogurt! Måste ju vara väldigt bra om en blir så glad!

 

Faktum är att vi har FLER bakterieceller i vårt tarmsystem än vi har mänskliga celler i hela vår kropp. Tillsammans med våra medpassagerare lever vi i så kallad symbios, där den mat vi äter inte bara matar oss utan även underhåller vår bakterieflora. Men vad får vi tillbaka? Vad ger dessa bakterier oss i utbyte mot mat och husrum?

Sanningen är att vi faktiskt inte vet helt säkert, man allt eftersom forskningen går framåt så blir vi mer och mer medvetna om hur otroligt viktiga alla våra magbakterier faktiskt är.  Just nu är bakteriefloran, och dess inverkan på kroppen, ett hett ämne inom forskningen och jag skrev för bara ett par månader sedan om hur det kanske kan gå åt andra hållet också – magen kanske tillochmed kan påverka din stresstålighet (LÄNK här).

Nu har alltså en studie kommit ut där en grupp danska forskare har använt magflorans sammansättning för att försöka dra slutsatser om hur kroppen mår. I det här fallet var det insulinresistens som de var intresserade av. Forskarna kollade noggrant på sammansättningen av de olika bakterierna i testgruppens magar och jämförde med en grupp patienter med diabetes typ 2. Det visade sig att de, med god statistisk marginal, kunde förutspå personens känslighet mot insulin bara genom att kolla på de olika bakteriekolonierna i dess tarmsystem!

micobiome_insulineres

Alla olika funktioner av magbakterierna är uppradade till vänster. Kollar man på de olika fenotyperna (alltså de personliga attribut man är intresserad av) i de första sex kolumnerna så ser man att de olika bakterietyperna finns i olika grad. Personer med den första fenotypen, insulinresistans (HOMA-IR) , har till exempel väldigt ofta bakterier från de övre raderna (blåa fyrkanter) och väldigt sällan bakterier från de nedre raderna (bruna fyrkanter)

Vi får nog vara lite skeptiska till slutsatsen att magbakterierna var orsaken till själva insulinresistansen, men att tarmfloran fungerade som en beskrivning av vad som försegår i kroppen är trots allt väldigt coolt!

Det kan aldrig skada att tänka på att ta hand om magen, för vem vet – det kan ju gå åt andra hållet också! 🙂  Drick lite potatismjöl utspett i vatten då och då, ät syrade grönsaker och fet yogurt, undvik för mycket kolhydrater och se till att inte stressa för mycket, kan vara en bra start.

Nu ska jag bara försöka följa de råden själv också…

2 thoughts on “Koll på magen?

 1. Tack för superintressant inlägg! Inser mer och mer hur viktigt det är att vara snäll mot och ta hand om sin kropp. Speciellt när man blir äldre, jag är 30 nu och känner av dåligt leverne på ett helt annat sätt nu än när jag var 20, typ blir bakfull av en relativt liten mängd alkohol, får ont i magen och blir darrig av för mycket kaffe, känner mig “inflammerad” i kroppen efter några dagar med mycket socker, känslig för mejerier etc. Gillar din blogg jättemkt, inspirerande och lärorik!
  Hälsningar Petra

  Like

  • Tack, vad kul att du gillar bloggen!
   Ja herregud vad man känner av saker nu mer. Bakfyllan är ju vidrig nu för tiden, och samma sak om man inte sovit ordentligt.
   Vi får ta hand om oss helt enkelt! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s