Apropå det där magsåret…

I mitt inlägg igår skojade jag ju lite om att stressen efter vattenläckan på morgonen skulle kunna bidra till ett magsår. Men har du reflekterat över hur normalt vi tycker att det är att ha just magproblem vid stress eller andra starkt känslomässiga tillfällen? Det är rese-diearren (alltså den där man får när man nästan missat sin flight, inte efter en för stor portion Ghandis Hämnd från uteköket i Mumbai), den nervösa förstoppningen innan ett viktigt möte och vi känner alla igen oss i konceptet “stressmage”.

Men varför är det just magen som får stryk? Varför får vi inte stress-ben eller stress-lungor? Jo, det är nämligen så att vår hjärna har ett direkt samspel med hela matsmältningssystemet. Och inte nog med det, matsmältningssystemet har ett alldeles eget nervsystem. Det enteriska nervsystemet är ett fint nätverk av nerver som ligger runt både tarmar och magsäck och organiserar all matsmältning utan att hjärnan själv behöver lägga sig i. Man har länge vetat att hjärnan kommunicerar med det enteriska nervsystemet och därför kan man ofta dra paralleller mellan stress, depression eller ångest och olika magproblem.

Screen Shot 2016-05-23 at 14.47.04

Martina Johansson skriver om magens nervsystem, för den som vill veta mer

Att hjärnan snackar med magen är alltså känt sedan länge, och är något som är intuitivt för oss som har stressmage. Men, en forskargrupp på University of California, Los Angeles, har precis publicerat en liten studie där de visar att kommunikationen hjärna -> mage faktiskt går åt andra hållet också.  (LÄNK) I en, väldigt liten, dubbel-blind studie fick en grupp kvinnor prova på att äta tillsatta magbakterier under en tid. Man kontrollerade sedan med MRI hur deras hjärnor arbetade när de fick lösa olika tankelekar och gåtor, som såklart var designade av forskningsledaren att vara påfrestande för igenkänning- och känlodelen av hjärnan. Det visade sig att en hälsosam mage ledde till en hälsosam hjärna som hade lättare att stå emot känslosamma påfrestningar. Det här är ett hett ämne inom många forskargrupper på olika fakulteter just nu, bland annat Johns Hopkins (LÄNK).

Det här var ju en väldigt liten grupp som genomgick testet, och det har även visat sig i andra studier att just ätandet av goda magbakterier inte spelar så stor roll för maghälsa i längden. Men visst får det en att tänka till lite. Om magen faktiskt snackar med hjärnan, och kan bidra till att man mår bättre och blir mer stresstålig, då har vi ännu en motivering till att äta sånt som magen mår bra av i största allmänhet, och lyssna på kroppen. Som LCHF-frälst vet jag vad som funkar för mig i alla fall..

 

1 thought on “Apropå det där magsåret…

  1. Pingback: Koll på magen? – Dr L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s