Inflammåldrande

Igår var jag på en mycket intressant föreläsning med en av mina nya kollegor här på institutet. Han har precis flyttat hit från Cambridge och han forskar i ett jätteintressant ämne som brukar sammanfattas som inflammaging – inflammåldrande.

Screen Shot 2016-05-05 at 16.10.01

Själva konceptet åldrande är en otroligt komplex biokemisk process som innebär att en hel mängd olika funktioner inuti våra celler ändras utefter att vi blir äldre. Det finns inte ett speciellt test du kan göra för exakt ta reda på hur gammal du är och varje människas åldrandeprocess ser olika ut.

Men en sak händer för i stort sett alla som åldras: du får någon form av kronisk inflammation i kroppen. Inflammation är en helt fantastisk process, som används flitigt av immunsystemet. Blir du svullen och röd runt ett sår så håller immunförsvaret på att  stoppa till exempel en invasion av bakterier. Inflammation är livsviktigt. Men bara i små doser – så kallad akut inflammation. Det är när inflammationsmekanismerna förblir påslagna, och inflammationen blir kronisk, kan det uppstå problem. Det har visat sig att väldigt många av de symptom vi traditionellt förknippar med åldrande kan knytas till kronisk inflammationen – inflammåldrandet.

Jag tycker att det här är ett jätteintressant ämne! Så jag tror jag drar igång en liten serie här på bloggen där jag skriver lite om inflammation och om åldrande. Kommer bli jättespännande att ta reda på mer om det här.

Tills dess!

T

bilden är ett “stock photo” från en artikel på mirrordaily.com

1 thought on “Inflammåldrande

  1. Pingback: D vitaminet – Solljus Del 3 – Dr L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s