När man Jazzat hela natten…

Jahapp, då mår man som man förtjänar..

Var på jazzklubb igår kväll och pimplade alleles för mycket rödvin. Men hade snygga paljettbrallor på och hade superkul så det var lätt värt det!

..::::..

När man dricker rödvin, eller något annat gott som har etanol i sig, så blir man ju lätt lite smått däven dagen efter. Anledningen till det är många (dagen-efter-ångesten…shiiiiit…. ) men en av de största anledningarna till bakfyllan hittar vi såklart i levern.

Levercellerna våra är ju specialiserade till att städa upp gifter ur kroppen och för att kunna göra det så är de fullproppade av olika typer av enzymer. Enzymer är (som alla andra “maskiner” i cellen) proteiner som binder till specifika molekyler och utför lite kemi på dom. Gör så att dom reagerar och förvandlas till något nytt helt enkelt.

När det gäller etanol så finns, på gott och ont, ett helt gäng enzymer av typen alkoholdehydrogenaser i levern. När etanol från skumpan, rödvinet och whiskyn når levern så binder de direkt fast i det här enzymen och förvandlas (oxideras) till acetaldehyd.

Screen Shot 2017-03-26 at 15.03.46

etanol. Den jäveln

Acetaldehyd är sjukt giftigt och gör så att vi mår som bävrar dagen efter. Men som tur är så moppas acetaldehyden snabbt upp av andra enzymer som vidare förvandlar (oxiderar igen) acetaldehyden till ättikssyra. Ättikssyra är ofarligt för oss och kan nu transporteras ut ur levern, och ut ur kroppen.

Så, samtidigt som vi ska vara glada över alla fiffiga enzymer som rensar ur levern är det ju jävligt störigt att en av delarna i alkoholutrensningen ger bakfylla…

 

alkohol_zn_1htb

Ett av alkoholdehydrogenaseenzymen. De lila prickarna är Zn atomer där olika alkoholer binds fast och reagerar

 

Förresten – om du dricker metanol, träsprit, istället för etanol, vanlig sprit, så tilverkar dehydogenasenzymet formaldehyd! Formaldehyd är också sjukt giftigt och lite av en kändiskemikalie. Det är ju det man använder när man lägger in typ kroppsdelar, ögon och döda foster i burkar….och har i kulissen på skräckfilmer och så. Men formaldehyd har inget direkt motsvarande upp-moppningsenzym så förgiftar oss på riktigt …. De första cellerna som tar stryk brukar vara de känsliga cellerna i ögat, sedan lungorna..  nä fy! Drick inte träsprit, barn!

 

 

3 thoughts on “När man Jazzat hela natten…

  • Ja det är rätt – formaldehyd är jätteviktigt att använda när man framställer vissa vacciner (till exempel polio och stelkramp). Ibland kan lite finnas kvar i vaccinet efter processen, runt 0,1 millgramm har utmätts, men det bryts ner direkt eftersom det reagerar med vatten. Vaccin är mest vatten.

   Men missförstå mig rätt – kroppen KAN ta hand om formaldehyd, genom ett gäng olika andra enzym, när man får i sig det. För man får i sig formaldehyd hela tiden. Ett päron innehåller runt 5 milligram formaldehyd, vilket är 50 gånger mer än vaccinet (innan det späds med vatten).
   Problemet blir när man dricker metanol och kroppen själv producerar TUSENTALS milligram formaldehyd. Då blir det farligt, jämfört med att dricka tusentals milligram etanol.

   Hoppas det ordnade upp det hela lite!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s