Fredagsfunderingen…

Jäss, det är fredag!!

Husomhelst, Jag hade precis en liten fundering…

Jag satt nämligen och scrollade igenom facebookflödet mitt när jag fick syn på en artikel från Sundsvalls Tidning. Den beskrev hur föräldrar till barn på en av stans mellanstadieskolor är helt bestörta över att det gått fyra veckor av terminen och barnen har ännu inte fått några hemläxor. Min första tanke var direkt – Vad fan skulle de föräldrarna tycka om att behöva sitta hemma på kvällen och typ lägga budget?!

Men sedan spann jag vidare och kom fram till att det är åsikter som dessa som är ORSAKEN TILL ALLT LIDANDE i hela världen! Ja. Okej, låt mig förklara:

Föräldrarna på skolan var helt enkelt bara oroliga för att barnen inte skulle få en tillräcklig utbildning. Eftersom de själva hade hemläxor i skolan så har de svårt att se hur systemet skulle kunna fungera utan läxor.

Och det är den här “det var bättre förr”-mentaliteten som jag tror kan orsaka väldigt mycket skada. Rädslan för förändring, sammansmält med vetskapen om att det var “annorlunda på min tid”. Men hur radikalt har skolan egentligen förändras de senaste, 10, 20… 100 åren? Vet du – den har faktiskt knappast förändrats någonting. Vi kanske slår barnen mindre. Kanske behöver man gå i skola under fler år. Vi har skolplikt. Men en skock tioåringar är lika odrägliga nu som de var på 90-talet (fy fasen vad vi höll på med hyss!) 60-talet eller 40-talet. Även om de numer har iPhones och minsann borde ha respekt för magistern. Så som det var “på min tid”. Men människor har alltid varit människor och våra beteenden och viljor har förändrats ytterst lite!

Men vi har en fantastisk förmåga att se tillbaka på historien med starkt rosafärgade glasögon. Tillbaka till en tid som inte finns.

Sverigedemokraterna vill ha tillbaka något utopisk version av ett historiskt Sverige. Där inga invandrare tilläts och alla var blonda och dansade shottis på logen. Svält, djävelskap, utvandring till Amerika, flyktingar från andra världskriget, eller det faktum att vi alla står här på en jord skötts av samer under tusentals år, finns inte. Donald Trump vill göra America Great Again. ISIS vill att alla ska leva så som de gjorde på den fredlige profetens tid, innan västvärden kom på alla jobbiga moderniteter, och tänker skjuta alla som inte har vett att se hur bra det var förr!

Evolutionärt sett så har människan inte förändrats ett dugg på drygt 100 000 år. Våra primära beteenden är djupt programmerade i oss, och att tro att en kvinna som levde på vikingatiden hade helt andra behov än jag är bara dumt. Hon var säkert lika orolig som du för vad hennes vänner tykte om henne och tyket det var lika jobbigt som du skulle tycka att typ slå ner och stycka en björn. Det finns ingen utopisk människotyp som bara är nöjd och har det bra. Det var helt enkelt inte ett dugg bättre förr.

Och tur är väl det. Hade vi varit så djävla nöjda hade vi ju inte försökt ändra någonting och vi skulle fortfarande suttit vid den där grottöppningen och bara lojt tittat ut i natten i väntan på en tidig död av svält/kyla/virus/den där björnen.

Fast det är klart, det är ju skönt att kunna drömma sig tillbaka till den tid då barn minsann gjorde precis som föräldrarna sa, underklassen var nöjda och klarade sig utan rösträtt, kvinnor visste sin plats, ingen minsann föddes med fel kön, arbetaren visste att det var en ynnest att få arbeta 15timmarsdagar, ingen hade utomäktenskapligt sex,  slavar såg upp till sina slavdrivare och ingen valde att vara homosexuell.

Ja, så som det bara måste ha varit på den gamla goda tiden.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s