Sol och solskydd – Del 2

Igår skrev jag ett inlägg om ljus i allmänhet och dess inverkan på kemiska molekyler (Länk här). Det var menat som en liten introduktion till dagens inlägg som handlar om solljus och solskydd. Så här kommer då den rafflande uppföljaren!! 🙂

..:: ::..

Som jag gick igenom i går, så har de flesta våglängder i ljuset från vår sol

SolarSpectrum

Solens spektra. UV ljuset är det mest energi-rika ( alltså med kortast våglängd) ljuset.

inte nog med energi för att påverka molekylerna i vår hud på ett speciellt negativt sätt. Tur det! (och igen när jag säger tur så menar jag så klart evolution. Vi är ju självklart anpassade till miljön vi lever i) Men det är en välkänd del av solens spektra som ställer till för oss – UV ljuset.

 

Som jag skrev tidigare så har synligt ljus nog med energi för att inte bara sätta molekyler i rörelse, och få dem att vibrera och rotera så att det känns varmt, utan även få själva elektronerna att börja fara runt och hoppa mellan de olika kemiska bindningarna i molekylen. Tyvärr så har UV ljus ännu mer energi än så och påverkar väldigt många molekyler i kroppen. En av de molekyler som påverkas mest av UV ljus, och alltså absorberar den typen av ljus väldigt bra, är byggstenarna i DNA… Men typiskt! Som tur är så har vi ett par försvarsmekanismer…

1,   Ozonlagret. Av de olika delarna av UV-spektrumet, som du kan se på bilden nedanför här, så är vakuum-UV och UVC strålarna värst. De är dessa man tar till när man använder UV lampor för att ta ihjäl bakterier. Det här ljuset är väldigt energirikt och kan, till exempel få syremolekyler att reagera och forma ozon. Och det är ju perfekt, eftersom vi faktiskt har en atmosfär som råkar bestå av bland annat syre! Det innebär att vi får ett smidigt litet lager av ozon i troposfären samtidigt som de värsta UV strålarna blockeras och används upp.

UV2,   Vårt Super-DNA.  Så; DNA-molekylerna i våra hudceller absorberar alltså UV ljus riktigt bra och de energirika elektronerna blir redo att reagera med allt omkring sig så fort solen når cellen. Men det vore ju  katastrof om DNA skulle börja reagera och brytas ner i olika kemiska reaktioner bara vi gick utanför dörren! Som tur är (igen – vi är evolutionärt anpassade… ja ni vet..) så är DNA VÄLDIGT bra på att göra sig av med energin och få sina elektroner att lugna ner sig igen. (här är en av mina publikationer om ni är intresserade av hardcore-versionen av vad som händer 🙂 LÄNK)

Vilken lättnad.

Men. Ni vet nog precis som jag, att ozonlagret tunnats ut (även om det är på tillbakagång, och kommer nå 1980 talets nivåer igen runt 2150) och mängden farliga UVB strålar som når oss är hög. Även UVA spektrumet kan orsaka problem i kroppen och är direkt kopplat till nedbrytning av kollagenet i huden och för tidigt åldrande. Inte ens vårt super-DNA klarar av att stå emot en konstant bombradering av massvis med energirik strålning, och tyvärr ökar fallen av hudcancer stadigt..

Så då borde vi ju självklart smörja in oss med MASSVIS med solskyddskräm?! 

Eller?

Nej – det tycker faktiskt inte jag. Först och främst så är det jobbigt och kladdigt. Ska vi skydda oss mot UVA strålar (som ligger väldigt nära den synliga delen av ljusspektrat) så måste vi kunna se en  vit hinna av kräm på huden. Annars skyddar den inte. Och vi måste smörja in oss igen så fort krämen gått in i huden. Visste ni det? Det visste inte jag, och jag vet inte hur många gånger jag varit på semester och bara smörjt in mig ett par gånger under dagen! Jag som är rödlätt och fräknig..

Och det är det som är kruxet – Vi tror ofta att vi är skyddade när vi smörjt in oss, vilket leder till att vi spenderar mycket längre tid i solen än vi borde.

Det är säkert därför som ingen vetenskaplig forskning har kunnat visa på att solskyddskräm hjälper mot hudcancer. Jag repeterar. Ingen forskning visar att soldkyddskräm skyddar mot cancer (LÄNKOch det är ju rätt uppenbart – det spelar ingen roll hur mycket solskyddskrämer som verkar finnas på marknaden – hudcancer fortsätter att öka. Ingen mirakelkur direkt.

Men vad ska man göra då?

Först och främst så ska vi ju faktiskt vara i solen en liten stund oskyddade. Vi behöver ju D-vitamin, speciellt här uppe i norra Europa! Men efter en måttlig stund i solen får vi helt enkelt använda kläder. Det är den enda typen av skydd du kan kontrollera själv, och som du vet är aktivt hela dagen. Det finns en uppsjö snygga linnebyxor, fladdriga skjortor, sjalar och solhattar. Shoppa loss! 🙂 Varför inte en cool spindelmannen-UV-dräkt och keps till barnen?

Screen Shot 2016-06-08 at 09.05.40

Hatt och parasol. Stiligt och säkert!

Jag tror att jag skriver ännu en del i den här lilla serien senare i veckan – om D-vitamin. Det är ett livsviktigt vitamin som lätt glöms bort i hetsen om hudcancer. Mer D-vitamin åt folket. (MYCKET mer)

Tills dess!

–Tee

1 thought on “Sol och solskydd – Del 2

  1. Pingback: D vitaminet – Solljus Del 3 – Dr L. Therese Bergendahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s