En klar röst

Igår var det val till det Skotska parlamentet! Så här kommer ett snabbinlägg om Skotsk politik.

Det fungerar ungefär så här: Det mesta inom allmän policy är styrt av regeringen nere i Westminster i London. De styr när det gäller utrikespolitik, försvarsmakten och så visare. Men alla länder i Storbritannien får välja själva hur de spenderar inom olika kategorier så som hälsa, sjukvård och skola. Det här är en härva, men summa summarum är att de olika parlamenten i Skottland, Nordirland, England och Wales får bestämma själv hur man spenderar pengarna, medan totalsumman styrs av regeringen.

Det var faktiskt rätt svårt att välja! Här i Storbritannien så är nästan all större media ägd av Rupert Murdoch-familjen och BBC håller såklart alltid nuvarande regeringen i Westminster bakom ryggen när det gäller rapporteringar. För närvarande styrs regeringen av det konservativa partiet. De ligger strax höger om svenska moderaterna. Nästan 90% av alla partimedlemmar har gått på samma elit-grundskola, Eton, som kostar drygt en miljon per år. Känns inte direkt som om att de har en balanserad åsiktsbakgrund…  Det gör att det är jättesvårt att forma en egen åsikt som inte är vinklad, utifrån vad media skriver.

Ett exempel som gjorde mig väldigt förvirrad, var skattefrågan. Skotska filialen av Labour (som är det klassiska arbetarpartiet som tyvärr drog iväg åt höger under Tony Blair och började införa universitetsavgifter, sälja av sjukhus och starta krig) vill höja skatten på höginkomsttagare. Och det låter ju rätt bra för en ingrodd svensksocialist!

Men skotska nationalistiska partiet, NSP, som styrt Skottland under den senaste mandatperioden vill inte ändra skattesatserna något. Trots att deras generella partipolitik är fantastisk (enligt mig). Tack vare SNP så är det, till skillnad från i England, i Skottland helt gratis att gå på universitet, gratis att få medicin utskriven och gratis med sjukhusbesök. De har även infört 16 timmar dagis gratis i veckan (och med tanke på att det i Storbritannien i snitt kostar runt en 650kr om DAGEN med dagis så är det guld värt). Så varför vill de inte höja skatten på höginkomsttagare, för att hjälpa till att finansiera detta!? Tidningarna skriver stora rubriker om hur SNP “sviker sina socialistiska åsikter”..

Jag var konfunderad… Men när man går in på djupet och kollar upp partiprogram och läser oberoende nättidningar och bloggar, så blir det solklart varför SNP inte vill gå in och höja skatten:

Förra året så hade ju nämligen Skottland val om att få självstyre, och bli oberoende från Westminster. Folket röstade Nej. Men en av följderna av valet var att Westminster räknade om hur mycket av statskassan varje del av Storbritanniens olika delar skulle få. I Skottland får man nu mer en pengapåse som är beräknad utefter behov. Och dessa behov är beräknad efter den partipolitik som styr regeringen. Den närvarande regeringen har till exempel dragit in oerhört på landstinget (eftersom de vill privatisera så småningom såklart), och räknar utefter detta när de bestämmer varje lands behov.  Det är faktiskt rätt coolt att SNP har lyckats hushålla, och vända på slantarna såpass att det fortfarande är gratis med sjukhusvistelser! Men om det skotska parlamentet höjer skatten på något sätt, så blir slutsatsen att de nu har ett mindre behov av Westminster cash och därför får mindre från stora stadsbössan… Så ingen skillnad.

Snurrigt! Och helt utan rapportering i vanlig media. Jag var faktiskt riktigt orolig för om SNP skulle få en majoritet efter alla skriverier!

Men det slutade helt okej. SNP fick lite under 50%, och kunde forma majoritet med en koalition med Green Party – miljöpartiet. Gött!

Screen Shot 2016-05-06 at 11.40.04

Nicola Sturgeon, i rött i mitten, har varit fantastisk som Skotsk statsminister -First Minister – och jag är glad att hon vann igen. Känns även tryggt att landet styrs av en lesbisk feminist som kan sätta ner foten i den korv-fest som råder inom politik i allmänhet.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s