Exempel på en LCHFvecka

Jag är ju LCHF fantast av rang, och nu när jag kommit hem från sverigesemestern är det dags att köra igen. Jag skulle kunna äta LCHF medan jag är i Sverige också så klart, men jag valde bort det. Det finns så himla mycket mat som jag vill ha, och som jag bara har tillgång till i Sverige, så jag åt vad jag ville under två veckor (vilket bland annat innebar en rätt rejäl ranson Havreknäcke!)

Så nu är det dags att komma tillbaka till rutinen igen. Mina veckor ser ganska lika ut… Jag lägger inte så mycket energi på att fundera ut mat, utan roterar mellan ett gäng goda rätter som är lätta att göra.

Om man inte har vanan inne, så kan det ju vara rätt knivigt att komma in i LCHFandet. Så jag tänkte att det kunde vara kul att se hur en vanlig vecka ser ut, om man äter så här. Kanske kan det inspirera någon, eller komma till användning!

Jag räknar inte kalorier utan äter mat som har max 5g kolhydrater per 100g. Äter bara om jag är hungrig, tills jag blir mätt. Så här åt jag förra veckan:

….::::….

Det här inlägget har jag kladdat på sen en vecka tillbaka. Jag tog också ASFINA bilder. Vad händer – Mobilen går och dör!!! Typiskt. Aja, jag tänker att man ser så mycket matbilder på instagram ändå, så jag lägger ut inlägget utan bilder. Kan kanske vara informativt ändå!

….::::….

Måndag

Frukost: Inget

Lunch: Inget

Middag: En och en halv hamburgare med stark cheddarost och stekt lök. Två rejäla nävar gröna blad (bladspenat och rucola) och en stor klick majonäs.

– Börjar ofta veckan med en 24timmars fasta där jag inte äter något mellan söndag och måndagens middagar. Får för mig att det är bra att typ, rensa ur, efter helgen då det brukar bli lite alkohol. Dricker totalt ca en tärning ekologisk köttbuljong utspritt under fastedagen dock, annars får jag lätt huvudvärk av för lite salt.

Tisdag

Frukost: Två ägg och en mugg buljong direkt efter ett joggingpass. En kopp kaffe med kokosgrädde.

Lunch: Rödlök och tomatsallad med tre stora matskedar “egg-mayonaise”-röra från sjukhusrestaurangen här på jobbet. En kopp kaffe med kokosgrädde.

Middag: Två “double cheeseburger” från McDonalds, utan bröd och utan ketchup. Tre små glas rött vin (1.25 cl var). En vodka (3.5 cl) med sodavatten.

– Inte direkt en idealisk middag! 🙂 Men jag festar lika mycket som “vanliga” ätare. Kör så fritt från kolhydrater som jag kan bara, och så får det vara nog. En ska ju leva också! Spenderade kvällen med att se två roliga shower på Edinburghs festival i goda vänners lag.

Onsdag

Frukost: En kaffe med grädde från Costa coffee på bussen till jobbet.

Mellis: Två ägg med en matsked smör och ett glas buljong.

Lunch: Äggröran och salladen från jobbet.

Middag: Fisksoppa/gryta (1 purjolök och 1 fänkål fräses i smör och kokas sedan med 1 burk krossade tomater, 2 dl grädde och 2 dl vatten med två grönsaksbuljongtärningar i ca 20 minuter. På med en massa favoritörter, typ färdigmixade franska örter eller nåt, och tärnade bitar av vit fisk. Sjud tills det är klart. I med en näve räkor. Servera med svinstark vitlöksaioli)

– Det fick bli en mellis idag. Det röda vinet från tisdagskvällen gjorde sig påmint vid 10 tiden och jag blev jättetrött och slö i huvudet. Lite salt buljong och ägg (favoritmaten nummer ett!) rådde snabbt bot.

Torsdag

Frukost: En kaffe med grädde från Costa coffee på bussen till jobbet

Lunch: Lite rester av fisksoppa från igår. Två ägg

Middag: Gulaschsoppa/gryta (kokade den parallelt med fisksoppan, för den tar tid, och mår bäst av att sitta till sig lite över natten) Grytbitar av nöt, en hackad gul lök, en hackad purjolök, massa smör och en nära dödlig dos paprikapulver får gå i ugn ett par, tre timmar, typ som slow cooking. Har en uråldrig gasugn så ingen aning om temperatur.. Nåt som känns bra. Sedan slår man på krossade tomater, köttbuljong och massa svartpeppar och kokar på spisen så länge man har tid. serveras också med svinstark aioli.

Fredag

Frukost: Kaffe med kokosgrädde

Lunch: Kyckling-majonäs röra från jobbrestaurangen, för de hade slut på äggröra.

Middag: Samma som måndag. Det var rabatt på ekologiska burgare…

Kvällssnacks: En halv påse fläsksvålar. En flaska vitt vin.

– Idag blev det fredagsmys-snacks. Jag ock karln min såg en film, spelade spel och löste livets gåtor, som sig bör när det är helg!

Lördag

Frukost: Helgfrullen! Två stekta ägg, två skivor bacon och en skiva bläckpudding (det är som blodpudding! Fast den skotska varianten är inte alls söt och har bara 17g kolhydrater. Det är ju mer än min vanliga 5%-regel så tog bara en liten skiva. Supergott! Kaffe med grädde.

Lunch: Tre grova skivor cheddarost, med skinkost och gurka på. En rejäl skiva hårdost funkar ju perfekt som underlag för pålägg. En halv påse fläsksvålar.

Middag: Wow!! En god vän bjöd på middag och hade lusläst om svenska kulturer på nätet. Han serverade kräftor! Underbart! Fanns på ikea tydligen. Och riktigt LCHFvänligt. Åt en massa kräftor, lite sillbitar med gräddfil och rödlök, sallad och köttbullar med gräddsås. Så himla gulligt av honom att pyssla så! Det gick även hem bland resten av gästerna. MEN.. Han hade inte bara läst på, utan också som sagt åkt till ikea. Där hade han köpt efterrätten……. chokladbollar! Nej! Min absoluta favorit, som inte finns här, annat än på ikea. Med tanke på att jag intagit en flaska vitt vin och en massa välkomstchampagne så var väl omdömet inte på topp heller – Jag tog en! Och DJÄVLAR vad gott det var!  🙂

Så kan det gå.

Söndag

Frukost: Inget. Sov över.. 🙂

Lunch: Tre hamburgare från McDonalds, utan bröd och ketchup i bilen på vägen hem från festen.

Middag: Två (!!) laxfileer med gräddsås (creme fraîche, grädde, fiskbuljong, dill) och salladsblad.

– Hade ett helt sjukt träningspass på eftermiddagen! Var och kollade in ett nytt gym tillsammans med en kompis och körde trappmaskin, lite crossfitövningar, spelade badminton, simmade några längder och satt i bastun och jacuzzin som avslutning. Så, japp – jag var hungrig nog att typ ta laxöverdos efteråt. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s